Danıştay kararına rağmen oldu-bitti ile satış peşindeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Danıştay, Or Koop’un açtığı davayı haklı buldu, ormanda dikili satışı durdurdu. Bu kararın 15 günlük tebligat süresinin bitimine 3 gün kala lobiler devreye girdi, Ulus Şefliği müteahhitlere dikili satış yapmak isteyince kıyamet koptu.

74MEDYE/GÜNDEM

Bu kadar da “Kör göze parmak olmaz” dedirten gelişmeler bugün ortaya çıktı. Kumluca’ya bağlı 8 orman kooperatifi geçen sene Ankara’ya giderek ormanda dikili satışı durdurmuştu. Dikili satışta müteahhitlerin orman istismarını durdurmak amacıyla üretimde öncelik orman köylüsü ve kooperatiflere verilecekti.

Or. Koop da konuyu daha önce yargıya taşımıştı. Danıştay 8. Daire Başkanlığı, kısa süre önce davayı sonuçlandırdı ve ormanda dikili satışı sonlandıran bir karar aldı. Karar hem müteahhitleri hem de kooperatifleri bağlıyordu. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. 12.06.2020’de alınan ve ormanda dikili satışı sonlandıran kararın yürürlüğe girmesi için 15 günlük bir tebligat süresi var. Bu sürenin bitimine üç gün kala Ulus Orman İşletme Şefligi, müteahhitlere dikili satış yapmaya kalkınca orman köylüsü ayağa kalktı.

ZAFER KOOP SUÇ DUYURUSU YAPMA KARARI ALDI

Kumluca bölgesinde yer alan orman kooperatifleri, gelişmeye büyük tepki gösterdi. Dikili satışı için siyasi baskı ve bazı lobilerin isteği devreye girdiği belirtiliyor. Ulus Orman İşletmesi’nin, Danıştay kararına rağmen oldu-bitti ile dikili satış yapmak istediğini öne süren Zafer Kooperatifi yöneticileri, Ulus Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapma kararı aldı. Zafer Koop. Başkanı Mustafa Güney “Bu ormanların sahipsiz olmadığını herkes bilecek” diyerek tepkisini dile getirdi.

DİKİLİ KESİM NEDEN KÖTÜ? İŞTE CEVABI:
MÜTEAHHİTLER ZARAR ETMESİN DİYE SAĞLIKLI AĞAÇLAR KESİLİYOR

Ulus’a bağlı Sökü Şefliği’nin 2 bin metreküplük bir alanı dikili satış yapmak istediği belirtiliyor. Peki dikili satış ne demek ve nasıl istismar ediliyor. Normal şartlarda orman köylüsünün yeterli gelmediği koşullarda ormanda üretim yapmak için müteahhitlere satış yapılıyor. Ancak ormana müteahhit girdiğinde amacı dışında damgalama yapılıyor. Normal şartlarda önce çürüklerin, bozukların kesilmesi gerekirken müteahhit zarar etmesin diye en sağlam ağaçlar indiriliyor. Bu kesimlerdeki amaç, aslında ormanın yenilenmesi. Ancak işin içine müteahhit girdiğinde bu amaçtan çok uzaklaşılıyor.

İŞTE DANIŞTAY’IN OR KOOP’A YAZDIĞI TAHSİSLİ DİKİLİ SATIŞINI DURDURAN KARARI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Danıştay kararına rağmen oldu-bitti ile satış peşindeler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir