PAFLAGONYA TARİHİNE YOLCULUK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın Kent Tarihi Müzesi, 133 yıl önce yani 1885’te İptidai ve Rüştiye Mektebi inşa edilen, uzun süre de belediye olarak hizmet veren tarihi binada halkla buluştu. Müze 4 bin yıllık Bartın tarihine ışık tutuyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzeyle ilgili Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın “Bartın Kent Müzesi şehrimizin geleceğine armağan olsun” dedi.

Müzenin açılışı, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 719. Yıldönümü olan 27 Ocak tarihine denk getirildi. Bir yılda tamamlanan müzeye 100’ün üzerinde eser bağışçısı katkı verdi.

2000’e yakın parça eserin yer aldığı, geçmiş ile geleceğin köprüsü müze 4 milyon liraya mal oldu.

1903 Paris yapımı tipo baskı makinası Bartın Gazetesi sahibi Esen Aliş tarafından müzeye bağışlandı. Araştırmacı-Yazar Çetin Asma da milattan önce 1. Yüzyıla ait Roma dönemine ait Parthena (Bartın) Sikkesi ile müzeye önemli katkı yaptı.

1930 yılına ait Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzali İnönü Vapuru’nun Bartınlı Murat Kaptanoğlu’na satışını onaylayan Bakanlar Kurulu Kararı repkilasi, 80 milyon yıllık fosiller, Sultan Abdülhamit dönemi madalyaları, Sultan Abdülhamit döneminde basılmış 2 adet özel madalya, İstiklal Madalyalari, 300’e yakın Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli dönemi sikkeleri, arkeolojik eserler, Osmanlı dönemi marangozluk aletleri, 19. yy orjinal çekicilik aletleri, Osmanli dönemi Bartın sivil mimarisine ait malzemeler, Ressam Sururi’nin eseri Kurtuluş Savaşını anlatan tablo.

 

Tarihçi Yazar Çetin Asma, Bartın’ın 4 bin yıllık geçmişini gözler önüne seren müzenin en önemli parçalarından olan tipo baskı makinasının öyküsünü Bartın Halk Gazetesi’ndeki köşesinde şöyle anlattı:

“Bu makinanın bir eşi de İstanbul Cağaloğlu’ndaki Basın Müzesi’nde. Bu baskı makinası 1910 tarihli olup İstanbul’da Babıali Yokuşundaki Halil Lütfü Dördüncü’ye ait Tan Matbaası’ndan 1928 yılında alınıp İbrahim Cemal Aliş tarafından Bartın Vapuru Halil  ile Bartın’a getirildi. 6 Eylül 1924 yılında yayınlanmaya başlanan Bartın’ın ilk gazetesi olan Bartın Gazetesi’nin 1’den 30’a kadarki sayıları el yazısı ile yazılıp şapograf baskı ile basıldı. 31’inci sayıdan itibaren ise 1998 yılına kadar Bartın Gazetesi bu baskı bakınasında basılarak yayınlandı. Gerek Türkiye de gerekse Bartın’da böyle bir makinanın basın tarihinde yeri olup bulunmaz bir hazine kıymetindedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
PAFLAGONYA TARİHİNE YOLCULUK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir