74 plaka seni hiç unutmayacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başbakan olduğunda yaptığı ilk icraatı, Bartın’ı Türkiye’nin 74. ili yapan sözü vermek oldu. Sözünde de durdu. Bartın 7 Eylül 1991’de Türkiye’nin 74. ili olarak ilan edildi.

BARTINSTAR/GÜNDEM 30 Eki 2020

16 Haziran 1991’de Anavatan Partisi’ne genel başkan seçilen seçilen Mesut Yılmaz, aynı zamanda Başbakanlığı da devraldı. Türkiye’nin genel seçimlere hazırlandığı dönemde Bartın belediyesi için yapılacak ara seçim büyük önem kazandı. Yeni Başbakan ilk seçimini kazanmalıydı.

Çiçeği burnunda Başbakan olarak Bartın’a gelen Mesut Yılmaz, il teşkilatının talebini geri çevirmedi. Bartın’da yaptığı mitingde il vaadini verdi. Seçimi de kazandı. Ve dönemin ANAP Grup Başkanvekili Pertev Ahçıoğlu’nun verdiği kanun teklifiyle Bartın 7 Eylül 1991’de Türkiye’nin 74. ili olarak ilan edildi.

İşte Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde Anavatan Partisi’nin Bartın teşkilatları. Bartın’ın il yapılmasında hepsinin önemli katkısı oldu. 

Aradan 29 yıl geçti. Şehrin bir valisi var. TBMM’de de Bartın milletvekilleri. Bürokrasi için kimse Zonguldak’a gitmiyor. Adını taşıyan üniversitesi var. Bartınspor maçlarının 74. dakikasında konfetiler fırlatılıp “Bize her yer 74” tezahüratı yapılıyor. O yüzden Mesut Yılmaz’ın Bartın’da önemli bir yeri var.

Mesut Yılmaz’ın geçen yılın ocak ayında yaptırdığı rutin sağlık kontrolünde akciğerinde tümöre rastlanmıştı. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu kanserli tümör temizlenmişti. Mayıs 2020’de bu defa beyin sapında tümör saptanan Yılmaz, gerçekleştirilen ameliyat sonrası tedavi görüyordu. Vefatı büyük üzüntüye neden oldu. Mesut Yılmaz’ın cenazesi, pazar günü öğle vakti Marmara İlahiyat Camisi’nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

 MESUT YILMAZ KİMDİR?

Mesut Yılmaz Türkiye siyasetinin iz bırakmış aktörlerinden biri oldu. Mesut Yılmaz 6 Kasım 1947’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi.
Almanya’da yüksek lisans yaptı. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, Turgut Özal’in isteğiyle 1983 yılında Anavatan Partisi kurucu üyesi olarak siyasete girdi. Henüz 36 yaşındaydı.

Siyasete hızlı başladı. Rize Milletvekili olarak Meclis’e girdi; 1990 yılına kadar kurulan hükümetlerde bakanlık görevleri üstlendi. Turgut Özal Cumhurbaşkanı olunca, Yıldırım Akbulut’un kurduğu hükümette de bakan oldu ancak istifa etti. 1991 yılında Anavatan Partisi’nin başına geçti. 1995 seçimlerinden sonra DYP ile koalisyon hükümetinde başbakan oldu. Ancak ortağıyla anlaşamayınca kısa sürede istifa etti. Türkiye’nin çalkantılı yıllarıydı.

28 Şubat krizinin ardından, Erbakan hükümeti istifa edince, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz’a verdi. Mesut Yılmaz 2002 seçimlerine kadar başbakan ya da yardımcısı olarak koalisyon hükümetlerinde görev yaptı.

YÜCE DİVAN’DA YARGILANAN İLK BAŞBAKAN

2002 seçimlerinde, Anavatan Partisi baraj altında kalınca Mesut Yılmaz genel başkanlığı bıraktı. 2004 yılında, başbakanlığı döneminde yapılan Türkbank ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Yüce Divan’a gönderildi.
Yüce Divan’a sevk edilen ilk başbakan oldu.

Yargılandığı suçlar af kapsamında girince davanın kesin hükme bağlanması ertelendi. Yılmaz 2007 seçimlerinde bağımsız Rize Milletvekili olarak yeniden meclise girdi. Bu son seçimi oldu. Ardından aktif siyaseti bıraktı. Almanca ve İngilizce bilen Mesut Yılmaz, spora özellikle de futbola olan ilgisiyle de tanınıyordu. Koyu bir Galatasaray taraftarıydı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
74 plaka seni hiç unutmayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir