KAVŞAK SUYU İÇİN BİR İHTİMAL KALDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararına yapılan itirazı reddetti. Karara üst mahkemede itiraz edilecek. Elde, Bartın Belediyesi’nin kavşak suyu özelinde açtığı dava kaldı. Başkan Akın “Moralinizi bozmayın. Amasra hiçbir şirkete peşkeş çekilemeyecek kadar değerlidir” dedi.

Bartın Platformu, Zonguldak İdare Mahkemesi’nin Amasra’da yapılmak istenen termik santral için “ÇED olumlu” raporlarına karşı yapılan itirazları reddetti. Karar üzerine Bartın Platformu, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bartın Belediyesi Cep Sineması’nda gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Platformu üyeleri, CHP’liler ve bazı STK temsilcileri katıldı. Başkan Cemal Akın, kararı “Termik santral yapımının önünü açan bu kararlarla; hem siyaset, hem bürokrasi, hem de mahkeme Bartın ve Amasra halkını ve doğasını ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakmıştır” sözleriyle eleştirdi.

MORALİNİZİ BOZMAYIN, HENÜZ HER ŞEY BİTMEDİ

Termik santralin bölgeye vereceği zararları 18 maddelik bir açıklamayla anlatan Cemal Akın, “Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, Amasra’da yapılmak istenen termik santrali engelleyecek hukuki seçeneklere sahibiz. Bartın Belediyesi’nin Kavşak Suyu özelinde termik santrale karşı açtığı dava Zonguldak İdare Mahkemesi’nde sürüyor. Bartın Platformu olarak ayrıca Zonguldak İdare Mahkemesi’nin üç ayrı dava hakkında verdiği ret kararlarına üst mahkemelerde itiraz edeceğiz. Bu davaların Bölge İstinaf Mahkemesi’nde ve Danıştay’da takipçisi olacağız. Sizden isteğimiz bu olumsuz gelişmeler karşısında moralinizi bozmamanız ve mücadelemizde şu ana kadar olduğu gibi bizimle birlikte hareket etmeye devam etmenizdir. Amasra hiçbir şirkete peşkeş çektirilmeyecek kadar değerlidir. Amasra’yı termik santraline kurban etmeyeceğiz ”  dedi.

SANTRALİN BÖLGEYE ZARARI 18 MADDEDE SIRALANDI

1-Bartın ilinin ekonomik yapısının bozulmasına neden olacaktır.

2.Yabancı ortak, yabancı sermaye, yabancı teknoloji, ithal kömür ve yabancı işçiye bağımlı olan bu proje, enerjide dışa bağımlılığı artıracaktır.

3.Türkiye’nin ilk PANParks Sertifikalı milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkı’nı tehdit altında bırakacaktır.

4.Unesco Geçici Miras listesine girmiş olan Amasra’nın bu niteliğini ortadan kaldıracaktır.

5.Tarlaağzı ve Gömü Köyleri ile diğer yakın yerleşimlerin boşaltılmasına neden olacaktır.

6-Karasu, Güzelcehisar, Saraylı, Gürgenpınarı gibi seracılık, çilek ve fındık tarımı yapan köylerdeki tarımsal üretimini tehdit edecektir.

7.İnkumu, Amasra, Güzelcehisar, Çakraz ve diğer kıyı yerleşimlerindeki turizm etkinliklerini tehdit edecektir.

8-Denize boşaltılacak soğutma suyuyla deniz ekosistemine ciddi zararlar verecektir.

9-Deniz ekosisteminin zarar görmesi yöredeki balıkçılık etkinliklerinin zarar görmesine neden olacaktır.

10-Bu nedenlerle tarım, turizm, balıkçılık, ormancılık vb. sektörlerde istihdam kaybı yaratacaktır.

11-Bartın’ın içme suyunu sağlayan “Kavşak Suyu Havzası”na zarar verecek, yaklaşık 100 bin kişilik nüfusun bedava temin ettiği içme suyunu tehlikeye sokacaktır.

12-Havaya bırakacağı gaz ve toz nedeniyle hava, toprak ve su kirliliğini arttıracaktır.

13-Asit yağışlarını artıracaktır.

14-Küresel İklim Değişikliğini arttıracaktır.

15-“Enversiyon”un şiddetini arttırarak ölümcül sonuçlar doğuracaktır.

16-Yöredeki endemik ve nesli tehlike altında bulunan bitki ve hayvan türlerine zarar verecektir.

17-İnsan sağlığı üzerindeki bronşite, amfizeme, akut ve kronik akciğer hastalıklarına ve damar hastalıkları gibi etkilere neden olacak, toplumun psikolojik sağlığına zarar verecek, yaşam kalitesini düşürecektir.

18-Termik santral ve kül depolama alanı için yüzlerce hektarlık doğal orman ekosisteminin ortadan kaldırılacak ve yüz binlerce ağacın kesilmesine neden olacaktır.

İŞTE DAVA SÜRECİ… NELER YAŞANDI?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 10 Ekim 2016 tarihinde Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen Hema Termik Santrali için ÇED olumlu kararı vermişti. Bartın Platformu, bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için 2019 davacı ile Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yürütmeyi durdurma isteğini reddeden mahkeme, 7 kişilik bilirkişi atamıştı. Bilirkişilerden 6’sı, Hema Termik Santrali “ÇED olumlu kararının” kamu yararı gerekçesiyle doğru olduğunu savundu.

Açılan davalar rededildi. 16 Nisan 2018 günü Zonguldak’ta yapılan duruşmaya Bartın’dan 500 kişi gitmiş, onaylanmış olan ÇED raporu ve bilirkişi raporunun eksikliklerini tek tek sıralamıştı. ÇED olumlu kararının hem usul, hem de esas yönünden iptal edilmesi istenmişti. Ancak Zonguldak İdare Mahkemesi talepleri reddetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KAVŞAK SUYU İÇİN BİR İHTİMAL KALDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir