Kumluca’nın orman köylüsüne ‘eve dönüş’ projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen yıl kapanmanın eşiğinden dönen 50 yıllık Zafer ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ormana dayalı faaliyet alanını genişletiyor. Mustafa Güney başkanlığındaki kuruluş, tarımdan hayvancılığa tüm köylerin kaderini değiştirecek bir proje üzerinde çalışıyor. 

Adında “Tarımsal kalkınma” olmasına rağmen bu güne kadar tarıma ilişkin tek bir faaliyette bulunmayan kooperatifin birinci hedefi, nitelikli tarımsal ve hayvansal üretime yönelmek. Yaban mersini ve bal ilk planda. Pazar ve ürünler belirlendi, işaret fişeği Salı günü atılıyor.

74MEDYA/EKONOMİ

Köyler boşaldı, verimli topraklar kaderine terk edildi. Her 100 kişiden 80’i para kazanmak, geçimini sağlamak için sanayileşen şehirlere göçtü. Birkaç kişi hariç ne gidenler mutlu oldu, ne de kalanlar. Çünkü ormana hapsoldular. Varsa orman yoksa orman… Ancak orada da deniz bitti. Üç beş aileye yetecek kadar iş üretiliyor artık. İş yok, yoksulluk çok.

Zafer Köyü (Helkeme), Uluköy, Üçsaray, Öncüler, Akörensöküler… Ve çevresinde yer alan daha onlarca köy; bu haber sizi yakından ilgilendiriyor…

Feshedilmekten son anda kurtarılan ve başkanlığına eski il genel meclisi üyesi Mustafa Güney’in getirildiği Zafer ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bu günlerde harıl harıl bir faaliyet içinde. Çünkü adındaki “Tarımsal üretim”i hatırladı. Bölgeyi inceledi ve ortaya önemli fırsatlar çıktı; katma değeri yüksek üretim.

DEVREKLİ KOOPERATİFLERİ VE ÜRETTİKLERİNİ İNCELEDİLER

Peki bu iş nasıl olacak. Bartın’da görüştüğümüz Kooperatif Başkanı Mustafa Güney bir bir anlattı. Geçen hafta köylerdeki kadınları bir araya getirip Devrek’e götürdüklerini belirten Güney, “Siyez buğdayından ekmek fırınlarına, kuşburnundan yöresel reçellere ürettikleriyle müthiş bir pazar ve gelir yakalayan Devrekli kooperatifleri tek tek ziyaret ettik. Geri döndükten sonra hanımlarımıza sorduk; ne yapabiliriz diye. Bir sürü kıymetli fikir ürettiler. Ve biz de derhal harekete geçtik” dedi.

ARICILIK KURSU ARDINDAN YÜZLERCE ARI KOVANI KURACAĞIZ

İlk olarak bal üretimini gündeme aldıklarını söyleyen Güney, “Çünkü arılar hem bal üretiyor hem toprakların daha bereketli olmasını sağlayan polenleri taşıyor. Halk Eğitim Merkezi’ne gittik, arıcılık kursu istedik. Hemen kabul ettiler, kurs için öğrenci kayıtlarına başladık. Ulus Tarım İlçe Müdürlüğü’ne gittik. Kredi desteği hazır” diye konuştu.

1.5 LİRADAN SATILAN SÜTÜ 2.5 LİRADAN SATMAK İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ VAR

Bir yandan da hayvansal üretimle ilgili incelemelerde bulunduklarına işaret eden Mustafa Güney, “Köylerimizde hatırı sayılır süt üretimi var. Envanter çıkartıyoruz. Sütün kilosunu 1.5 liradan satıyorlar. Bazı firmalarla görüştük. 2 liranın üzerinde, 2.5 liralık teklifler istedik. Çok sıcak yaklaşımlar aldık. Pazar hazır. Soğuk depo için kredileri inceliyoruz. Onu da kuracağız, köylümüz ürettiğini, alın terini kazanacak” ifadelerini kullandı.

YABAN MERSİNİ ÜRETETECEĞİZ. KESİNLİKLE PAZAR PROBLEMİ YOK

Ve en önemlisi; katma değeri yüksek yaban mersini üretimi için girişimlerde bulunduklarını anlatan Güney, şunları anlatıyor: “İlaç ve gıda sanayiinde kullanılan yaban mersininden iki üç yıl içinde yüksek verim alınabiliyor. Aynı fidandan 30-40 yıl verim alıyorsunuz. Katma değeri yüksek, kesinlikle pazar endişesi hiç yok. Antioksidan özelliği ve dikilen alanda çileğe göre 10 kat karlı üretim yapabiliyorsunuz. Bu fidanların temini için çalışmalara başladık.

KİMSEDEN PARA İSTEMİYORUZ. YÖRESEL ÜRETİMİMİZİ SATMAK İÇİN BİZE ÖZEL BİR PAZAR YERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ. SALI GÜNÜ TOPLANIYORUZ…

Artık ormanda üç ay çalışıp 9 ay evde yatma dönemi bitti. Üretmek, pazarlamak ve kazanmak zorundayız. Başka çaremiz yok. Ben ve yönetimdeki arkadaşlarımız bu işe baş koyduk. Kimseden para istemiyoruz. Bize fikir versinler, yol göstersinler, önümüzü açsınlar. Pestil gibi yöresel ürünlerimiz için, çok önemli bir bölgede kooperatif pazarı kurmayı planlıyoruz. Turizm yolu üzerinde kurulacak bu pazarda doğrudan gelir getirecek, ticaretimizi geliştirecek bir kulvar oluşturacağız. Salı günü köylerimizde yaşayan kadın erkek tüm köylülerimizle buluşup bu projelerimizi paylaşmak istiyoruz. Tersine göçü başlatmak istiyoruz. Herkesi davet ediyoruz.”

Söz konusu toplantı Zafer Kooperatifi binasında, 21.01.2020, saat 13:00’te yapılacak. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de sağlanacak olanaklar ve kredilerle ilgili sunum yapacak, bilgi verecek.

Devrek’te hatırı sayılır bir başarı yakalayan kooperatifler, neler ürettiklerini Zafer’den gelen hanımlara anlattılar. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kumluca’nın orman köylüsüne ‘eve dönüş’ projesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir