Bartın’ın kadın girişimcileri: Krize meydan okudular

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski Konak Caddesi’nde eczane açan Neslihan Tökelek gencecik bir beyaz yakalı. Mesleğini çok seviyor ve kızlara sesleniyor: Okuyun kızlar, okuyun ve sevdiğiniz mesleği yapın.

Çalıkoğlu sokakta işletmesini açan 24 yaşındaki Esra Orhan, cilt bakımı ve güzellik salonu işletiyor. Cilt bakımı deyip geçmeyin, doğru yerde yapmazsanız sağlığınızı kaybedebilirsiniz.

Henüz 18 yaşındayken ticaret hayatına başlayan Çağla Yılmaz, işi bir adım daha öteye taşıdı. Bartın’ın en işlek kırmızı caddesinde rengarenk çantaların arasında sevdiği ticareti yapıyor.

Genç kızların rüyalarını süsleyen beyaz gelinlikler tasarlayan modelist Şule Olgun, 20 yıllık deneyimini bu kez Bartın’da açtığı Nesli Bride markasıyla Kırtepe’de vitrine taşıyor.

BARTINSTAR / ELİF ONUR-ZEYNEPNUR DEMİR
YAYIN TARİHİ: 06.08.2022

Hepsi de mesleğini seviyor, hepsi de gelecekten umutlu. Kimi erkekler gibi kahve köşesinde akşamdan sabaha sigara üfürüp “ne olacak bu memleketin hali?” diye zaman harcamıyor. Çalışıyor, üretiyor, ev ve ülke ekonomisine katkı sunuyor. Bartın’da son günlerde peş peşe açılan işletmecilerin patron koltuğunda kadınlar oturuyor. Bartınstar, bu kez onlara mikrofon uzatıyor:

ESRA ORHAN: ESRA BEAUTY GÜZELLİK SALONU

Kemerköprü Mahallesi Çalıkoğlu Sokak’ta pembiş pembiş kapıları ile samimi bir mekan açıldı. Güzellik uzmanı-estetisyen Esra Orhan henüz 24 yaşında. MC Akademi’de 826 saat süren zorlu eğitim ve ardından kazandığı deneyimi Bartın’a taşımaya karar verdi. Protez tırnak, kalıcı makyaj, cilt bakımı, bölgesel incelme, ipek kirpik. Butik salon şeklindeki mekanında “geç kalmadan genç kalın” sloganıyla Bartınlı hanımların uğrak noktalarından.

Cilt bakımı deyip geçmeyin, doğru yerde yaptırmazsanız cildinizde kalıcı hasarlar kalabilir. Merdivenaltı güzellik salonlarında her gün yaşanan iş kazalarını mutlaka duymuşsunuzdur ajanslardan. Kullanılan malzemeden uyguladığınız yönteme kadar her aşamanın çok önemli ve uzmanlık gerektirdiğini anlatıyor Esra Orhan. Üstelik pek çok iş yerinde taksimetre gibi etiketlerin sürekli arttığı bir dönemde makul fiyatları ile dikkat çekiyor. Örneğin piyasa değeri 1500 TL olan 10 seanslık bölgesel incelme işlemini açılışa özel üçte bir fiyatına yapıyor. İpek kirpikler 200’den başlıyor. Ankara’da 1 yıllık eğitimi ardından kendi iş yerine açmaya karar veren Esra Orhan “Önemli ve kurumsal bir güzellik salonunda deneyim kazandım. Bartın’ı çok seviyorum. Sıcak bir şehir. Bu yüzden kendi iş yerimi açmaya karar verdim. Hiç bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştim. Bartınlı hanımlarla sımsıcak ilişkiler kurduk. Onları mutlu etmek beni de çok mutlu ediyor” diyor.

NESLİHAN ALTAN: TÖKELEK ECZANESİ

Kırtepe Mahallesi Eski Konak Caddesi’nde kısa süre önce kurdelesi kesilen Tökelek Eczanesi’nin koltuğunda oturuyor Neslihan Altan. 2020 yılında kendisine Eczacı kimliği veren kepini havaya fırlattığında 25 yaşındaydı. Okul hayatı boyunca hep aklında kendi eczanesini açmak vardı. Ancak önce hastanelerde bir devlet kurumunda çalışmak için girişimde bulundu. Ancak ataması bir türlü yapılmayınca mezun olduktan iki yıl sonra kendi eczanesini açmaya karar verdi. Eczacılığın geçtiği zorlu sürece rağmen cesaretini kaybetmedi. Sık gelen zamlar, bulunamayan ilaçlar yüzünden zorluk yaşasa da “Mesleğimi çok severek yapıyorum. Umarım tüm kızlar okur ve meslek sahibi olur” diyor. Genç yaşta başladığı ticaret hayatında daha öğrenecek çok şeyi olduğunu biliyor. Ve eczanesini daha iyi yerlere taşımak için canla başla çalışıyor. Peki “Tökelek” ismi nereden geliyor. Şöyle anlatıyor: Büyüklerimizden ve geçmişten gelen bir isim. Aynı zamanda lakabımız. Ve dedelerimin bize bıraktığı bu ismi devam ettiriyoruz…

 ŞULE OLGUN: NESLİ BRİDE GELİNLİK VE ABİYE GİYİM

20 yıl önce bir firmada kıyafet kalıbı çıkartarak başladığı moda yolculuğuna, Bartın’da açtığı Nesli Bride markasıyla giriş yapan Şule Olgun, özel tasarım gelinlikler üretiyor. Yeni mesleğin alaylılarından. İstanbul ve Tekirdağ’da moda evi işleten Şule Hanım’ın yolu, eşinin tayini nedeniyle Bartın’la kesişmiş. Genç kızların rüyalarını süsleyen özel dikim gelinlikler ile kendi vitrinini oluşturan Olgun, Kırtepe Mahallesi Çıkrıkçı Sokak’ta sergiliyor ürünlerini. “Bu işin eğitimini aldım sonra üretmeye başladım. Aslında modelistim. Hem modelistim hem de giyimçizerlik var. Tasarlamayı, hem çizip hem de dikmeyi seviyorum” diyor.

Çizimden dikime, kullandığı malzemelere kadar bir gelinliğin her aşamasını kendi tasarladığını anlatan Şule Hanım, “Tüm genç kızların bir hayali vardır. En özel günlerinde en güzel olmak. Şık bir tasarım ve istediği gibi üzerine oturan bir gelinlik ile onları hayallerine kavuşturmak çok heyecan verici. Herkesin ölçüleri farklı. O yüzden gelin adaylarımız daha çok ölçülerine uygun, özel tasarım ve gerçekten kendine yakışan ürünleri tercih ediyor” diye konuşuyor.

İki çocuk annesi Şule Hanım, çocuk ve kariyeri bir arada yürüttüğünü söylüyor. Ve kadınların vazgeçmeden, kendini manipüle edip kenara çekilmeden mücadele etmesi gerektiğini düşünüyor. “Asla pes etmeyin, ekonomik özgürlüğünüzü elde etmeye özen gösterin” tavsiyesinde bulunuyor. Peki özel tasarım gelinliklerin fiyatı ne? 5 bin TL’den başlayıp 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Özel üretim olduğu için fabrikasyon üretime oranla tabi ki fiyat farkı oluşuyor. Şöyle bitiriyor: Kaliteli, özel ve güzel olmak her kızımızın hakkı…

ÇAĞLA YILMAZ: ZEEM ÇANTA

İş hayatına 18 yaşında başlayan Çağla Yılmaz, Kumluca’dan başlayıp 33 yıllık yaşamına çok şey sığdırmış bir başarı öyküsü aslında. Adı çokça bilinen bir kozmetik firmasının Fırtınalar ekibinin en başarılı üyelerinden biri olarak otomobil bile kazanmayı başarmış bir isim. Kısa süre önce kırmızı caddede Zeem Çanta adında rengarenk butik bir dükkan açarak ticaret hayatına yeni bir yön verdi. Vitrininde Matmazel, Polo, A kalite replika ürünleri bulunuyor. Çantaların fiyatları her kesime hitap ediyor. En ucuzu 100, en pahalı olanı ise 3 bin TL. Aynı zamanda bijuteri (takı, toka, süs eşyası, kolye, küpe gibi) ve terlik gibi ürünler de satıyor.

Zeem isminin hikayesi de bir hikayesi var. Kuzenlerin kızları; Zeynep, Masal, Ecrin, Ece isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.

Kadın olarak girişimci olmak, kendi ayaklarınızın üzerinde durmak çok önemli. Kendinize ait paranız olduğunda özgürlüğünüz oluyor. 8 yıl mağaza sorumluluğu yaptım. Kızlarım olduktan sonra işi bırakmak zorunda kaldım. 3 yıl çok çalıştım ve başarılı oldum. Şimdi ki işyerim iki katlı. Birinde kozmetik diğerinde çanta satıyorum. Bence bir kadın erkeğin eline bakmamalı. Kızlarım için, onlara daha güzel gelecek verebilmek için işlerimi hep bir adım ileriye taşımayı hedefliyorum” diyor.

Girdiği hemen her işte başarılı olan Çağla Yılmaz’ın hedefleri de büyük. Daha büyük bir mağazada daha büyük bir ürün pörtföyü ile ticaretini geliştirip büyütmek istiyor. Bunu yapacağına da inancı tam. Şöyle anlatıyor:Zen Pırlanta’dan pırlanta, Zeem’den çanta alınır. Batacağımı da bilsem hayalimi gerçekleştirmek istedim. Ben bunu yapmasam kim yapacak diye düşündüm. Farmasi/ye her zaman devam edeceğim. Araba alacağıma kimse inanmadı, ‘Sana mı verecekler arabayı’ dendi. İnandım, başardım. Şimdi 5 bin kişilik bir ekibim var. Hayallerimi gerçekleştiriyorum.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın’ın kadın girişimcileri: Krize meydan okudular

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir